massma
ett galleri för samtidskonst


Lisa JEannin

Korsning

 


Lisa Jeannin föddes 1972 i Uppsala. Hon bor i Antwerpen och är utbildad på konsthögskolorna i s’Hertogen Bosch, Holland, och Malmö, Sverige.
 Hennes konst känns inte vid någon specifik nationalitet och talar många språk. Och även om allt hon gör har sitt ursprung i tecknandet, är det fritt från formalisering, och alla tekniker och material är lika mycket värda. Detta blir tydligt i hennes animerade filmer, som andas performancekonst, skulptur, måleri och dikt.

Animering betyder ursprungligen skänka liv i något och filmen ”korsning” handlar om Reinkarnation. Den visas i två projektioner där olika berättelser äger rum parallellt och vävs samman.

Lisa Jeannin har i sin performancekonst klätt ut sig till både mumie och sköldpadda. Ibland har hon valt att låta dylika roller representeras av dockor. På vilken nivå hon än agerar handlar det om att genom magisk lek leva sig in i olika rollfigurer och därigenom skänka dessa liv; det handlar om animering. Om det sedan gäller dockor, vardagsobjekt, teckningar eller förklädnader spelar mindre roll.

Det här verket har tidigare i år visats på Modernautställningen 2006, men visas här nu för första gången för sig självt.

Tack till :
Ronny Hansson som gjort röken, Forel som gjort musiken, Dejan Dosljak som sytt kläderna,Wang-Ge för Kung-fu och Tai chi instruktioner, alla skådespelarna, Rolf Schuurmans som hjälpt till med det mesta och Sveriges Bildkonstnärsfond för pengarna.


Lisa Jeannin har ställt ut bla på Moderna Museet i Stockholm, The Volta show i Basel, Dunkers Kulturhus, Skulpturens Hus, Wanås, Kristianstads Konsthall, Konsthallen i Malmö, Galleri Ping-pong i Malmö, galleri ALP i Stockholm, Härnösands museum,
Ystads Konstmuseum, Malmö Konstmuseum, Centre Culturel Suèdoise i Paris, Palacete gentil Braga i Sao Luiz,Brasilien, Loop-raum i Berlin, Trafo i Budapest, Kunstverhein Hannover, Artis i ´s-Hertogen Bosch, Holland.

Hon kommer att ställa ut på Bonniers Konsthall,Uddevalla Museum, Millesgården, Malmö Konstmuseum, galleri Milliken i Stockholm och i Edvard Munchs sommarstuga klnjljl i höst.


http://www.lisajeannin.nu

 
Pressklipp

Sydsvenskan 17 Juli: "Lerfigurer som visar vägen"
Blt 21 Juli: "Lekfull korsning mellan liv och död"